Nová lávka chrání vzácné koniklece v Brně

Na sídlišti Kamenný Vrch v Brně byla postavena unikátní lávka pro ochranu vzácných konikleců velkokvětých před nekontrolovaným stupáním návštěvníků. Lávka umožňuje obdivovat květiny z bezpečné vzdálenosti, čímž se přispívá k osvětě veřejnosti o ochraně těchto rostlin.


Na brněnském sídlišti Kamenný Vrch, kde roste největší nezpevněný les konikleců velkokvětých v České republice, byl nedávno dokončen unikátní projekt. Jde o 230 metrů dlouhý chodník umístěný na pilotech, který umožňuje návštěvníkům obdivovat tyto vzácné květiny z bezpečné vzdálenosti. Tímto projektem se snaží omezit degradaci chráněného území způsobenou nekontrolovaným stupáním návštěvníků na květiny.

Tento nápad vypracoval Vilém Jurek, člen organizace Rezekvětek, která se na území Brna věnuje ochraně přírodních rezervací. V minulosti Jurek experimentoval s různými ochrannými opatřeními, včetně pásků a dřevěných zábran, aby oddělil návštěvníky od chráněných rostlin. Avšak s neuspokojivými výsledky, proto poté zahájili koniklecové hlídky, které chránily rostliny před lidmi na místě.

Nyní se zdá, že 3,6 milionu korun stojící lávka financovaná z městského rozpočtu splňuje požadavky na bezpečnost konikleců nejlépe. 'Můžeme říci, že jsme spokojeni. Podle mého zjištění chodník funguje a většina lidí opravdu chodí primárně po něm. Projdou si ho celý a do nezpevněných prostor prakticky vůbec nevstupují,' uvedl Jurek.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Vila Tugendhat

Hlavní zprávy