Ruský majitel potopil ČKD Blansko

V ČKD Blansko, ovládané ruským podnikatelem Andrejem Trifonovem, probíhá insolvenční souboj. Sankce a zmrazení majetku způsobily, že firma nemůže být prodána ani účastnit veřejných zakázek.


Insolvenční souboj probíhá v ČKD Blansko, firmě ovládané ruským podnikatelem Andrejem Trifonovem. Finanční analytický úřad (FAÚ) v prosinci minulého roku zamrazil majetek tohoto poslance Duma kvůli rostoucímu napětí v důsledku ruské invaze na Ukrajinu. Jaroslav Ochatrin, předseda představenstva společnosti, ve svém insolvenčním návrhu zmínil, že sankce mají za následek, že ČKD nemůže být prodáno ani se účastnit veřejných zakázek, které byly dříve hlavním zdrojem příjmů společnosti.

Jaroslav Ochatrin informoval, že sankce zastihly společnost v nešťastné době. Po pandemii covidu rostly ceny energií i materiálů, což vedlo k narůstajícímu počtu narušených dodavatelských řetězců. Firma také trpěla kvůli své silné vázanosti na ruský trh, který v minulosti představoval významný zdroj zakázek. Neschopnost společnosti kompenzovat prudký pokles poptávky byla důsledkem jejího neschopnosti snížit provozní náklady.

Ochatrin připomněl vážnou finanční situaci firmy, když uvedl: 'V důsledku zpřísnění sankčního režimu došlo ke zrušení všech bankovních účtů firmy a žádná z českých bank v současné době není ochotna otevřít bankovní účet, což dělá provozování podniku a plnění zákonných povinností vůči věřitelům, zaměstnancům, státu a uspokojeným věřitelům zcela nemožným'. Podle jeho slov majetek společnosti činí přibližně 60 milionů korun, zatímco závazky dosahují hodnoty přes 300 milionů. V roce 2022 společnost vykázala ztrátu 262 milionů korun, o rok dříve skončila v minusu 55 milionů korun.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Vila Tugendhat

Hlavní zprávy