Silné větry narušují slavnosti v Hustopečích

Silné poryvy větru zasáhly jižní Moravu, což vedlo k narušení akce Slavnosti mandloně ve městě Hustopeče. Nepříznivé klimatické podmínky donutily pořadatele ukončit program, zatímco hasiči čelili přibližně 50 událostem napříč regionem.


Ve městě Hustopeče u Brna, kde ve východní části České republiky probíhaly Slavnosti mandloně, se statika pódia na náměstí rozhoupla pod náporem silných poryvů větru. Tato nepříznivá meteorologická situace donutila pořadatele předčasně ukončit celodenní kulturní program. „Chtěli bychom zajistit bezpečnost nás všech, a proto vás žádáme o pochopení. Doufáme, že jste si doposud užili krásný den a bezpečně se vrátíte domů,“ uvádějí na svém facebookovém profilu zástupci města Hustopeče.

Nestabilní počasí se v sobotu dostavilo na jižní Moravu. Během dne se zde teploty pohybovaly blízko hranice 20 stupňů Celsia. Avšak odpoledne přinesl západ silné bouřky, náhlé přeháňky a zejména bouřlivý vítr. Český hydrometeorologický ústav varoval před možností poryvů rychlostí až 72 kilometrů za hodinu.

Hasiči z jihomoravského kraje nezaháleli. Twitterový účet HZS Jihomoravského kraje oznámil, že evidují téměř 50 událostí souvisejících s nepříznivými klimatickými podmínkami. K situaci dodali: 'Situace se uklidňuje'.

Následky silného větru byly patrné na mnoha místech. Kromě poškozeného pódia ve Hustopečích museli hasiči zasahovat v mnoha situacích. Například odstraňovali pokácené stromy z komunikací, kde je museli rozřezat pomocí motorové pily. Dále čelili situacím s utrženými plechy a dráty vysokého napětí, důsledky bouřky se nevyhnuly ani pryšcům či zdi starobylých domů.

V Hodoníně, jen pár kilometrů od Hustopečí, spadl na cestu popínavý břečťan, který rostl na jednom z místních domů. Incident naštěstí nepřinesl žádné zranění, avšak upoutal pozornost obyvatel a vyžadoval rychlé řešení.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Vila Tugendhat

Hlavní zprávy