Třetí děvčátko roku nalezeno v Znojemském babyboxu

V babyboxu ve Znojmě nalezeno opuštěné děvčátko, třetí dítě v tomto roce. Návrhář babyboxů, Lukáš Hess, dítě pojmenoval Eva. Babyboxy slouží k ochraně života a zdraví opuštěných dětí, ačkoliv se setkávají s kritikou. Česká republika nyní má 88 babyboxů.


Českou republiku zasáhla další emotivní příběh, který prokazuje důležitost existence babyboxů. Jednou z nejnovějších příjemců babyboxu je malé děvčátko, které bylo opuštěno v lednu v babyboxu ve Znojmě. Tato život zachraňující schránka pro bezpečné uložení novorozenců se tak stala domovem pro třetí dítě v tomto roce.

Dítě bylo nalezeno v bílé halence a modrých kalhotkách, s váhou 2,88 kg a výškou 48 cm. Alarm zdravotnického zařízení se po jeho uložení bezpečně spustil, což umožnilo rychlou odezvu personálu. Zdravotnický tým rychle reagoval a malou holčičku umístil do inkubátoru k léčení mírného podchlazení.

Lukáš Hess, organizátor babyboxového projektu, se rozhodl pojmenovat malou dívku na počest ženy, která svůj majetek odkázala projektu babyboxů. Tak se novorozence jmenuje Eva.

Cílem babyboxů je nenahraditelná role v ochraně života a zdraví opuštěných dětí. Bezpečnou, zahřívanou, ventilovanou schránkou bezpečně aktivuje alarm po uložení dítěte, aby upozornil zdravotnický personál na dítě v potřebě. Babyboxy jsou navrženy tak, aby umožnily anonymitu rodičů pro zachování důstojnosti a prevenci proti strachu z překvapení při odkládání dítěte.

Existence babyboxů má své kritiky, kteří argumentují, že narušuje práva dětí dle Úmluvy o právech dítěte, jako je právo na jméno, totožnost, státní příslušnost a právo znát své rodiče. Přesto podržel role babyboxů při ochraně nejcennějšího daru - života dítěte - před nebezpečím, které by mu hrozilo bez takovýchto zařízení.

Český babyboxový projekt se neustále rozšiřuje, s otevřením 88. babyboxu v pražské porodnici v Podolí. Děti opuštěné v těchto zařízeních jsou vzácným připomenutím nutnosti dále rozvíjet tuto činnost na ochranu nejzranitelnějších mezi námi.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Vila Tugendhat

Hlavní zprávy