Zemřel kardiolog Tomáš Kára, otec brněnského ICRC

Významný český kardiolog Tomáš Kára zemřel ve 56 letech po dlouhém boji s rakovinou. Kára byl spoluzakladatelem Mezinárodního centra klinického výzkumu (ICRC) v Brně a uznávaným expertem v oblasti kardiologie a spánkové medicíny.


Význačný kardiolog a spoluzakladatel Mezinárodního centra klinického výzkumu (ICRC) v Brně, Tomáš Kára, zemřel ve věku 56 let po dlouhém boji s rakovinou. Zprávu o jeho úmrtí sdělila Nemocnice Milosrdných bratří, kde Kára své poslední roky působil.

Jako mimořádná postava české i světové medicíny, byl Kára uznáván jako vedoucí expert v oblasti kardiologie a spánkové medicíny. Za svůj přínos v medicínské výzkumu a ke zlepšení kvality zdravotní péče byl letos oceněn Cenou města Brna pro rok 2023 v oblasti lékařské vědy a farmacie.

„Károva práce měla podstatný dopad na životy mnoha pacientů po celém světě,“ uvedla Andrea Šromová, mluvčí Nemocnice Milosrdných bratří. „Jeho závazek k výzkumu a neúnavné úsilí o pokrok v medicíně byly neocenitelné.“

Narodil se 15. října 1967 v Brně a studoval na Lékařské fakultě Masarykovy univerzity. Od roku 1996 pracoval ve Fakultní nemocnici u svaté Anny, než se přestěhoval do Spojených států, kde působil na klinice kardiovaskulárních onemocnění v Mayo Clinic v Rochesteru.

V roce 2000 představil tým odborníků pod vedením Káry mezinárodně uznávaný popis mozkové poruchy řízení krevního oběhu, za což získal prestižní ocenění Severoamerické společnosti pro kardiostimulaci a elektrofyziologii.

Jako doklad jeho významného přínosu vývoji lékařských technologií, pomohl Kára vyvinout nový typ srdečního stimulátoru a dvě další technologie pro léčbu kardiovaskulárních onemocnění. Navíc v období pandemie covidu-19 soustředil svůj výzkum na vývoj nových metod pro zlepšení léčby pacientů s těžkou pneumonií.

„Jeho práce a nesmazatelný dopad na ICRC jsou vidět v každém koutu naší nemocnice,“ uvedla Fakultní nemocnice u sv. Anny. „I když tu již nějakou dobu nepracoval, jeho odkaz a stopa zůstávají nesmazatelné.“

Jeho úspěchy a přínos pro medicínský svět zůstávají inspirací pro mnoho mladých lékařů a jeho odkaz bude dále žít v střediscích, která pomohl vybudovat a v léčbě, kterou pomohl rozvíjet.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Vila Tugendhat

Hlavní zprávy