Alžběta Westonia, renesanční básnířka u rudolfínského dvora

0

Výstava Desátá Múza, Renesanční básnířka Westonia, Alžběta Johanna Westonia, Edward Kelley, Památník písemnictví na Moravě, blog, region24


Výstava "Desátá Múza. Renesanční básnířka Westonia" představuje Alžbětu Johanna Westonia, první latinsky píšící básnířku českých dějin a dceru alchymisty Edwarda Kelleyho. Koná se od 11. dubna do 13. října 2024 v Památníku písemnictví na Moravě.

Vždyť kdo by neznal jméno Alžběta Johanna Westonia, první latinsky píšící básnířku našich dějin? Tato Angličanka, která prokázala vynikající schopnosti v malířství a literatuře, byla předurčena stát se jednou z nejznámějších postav rudolfínské Prahy. Její život je fascinující ukázkou toho, jak se doba a místo mohou spojit a tvořit mimořádné podmínky pro rozvoj jednotlivce.

Alžběta Johanna Westonia, která byla považována za desátou Múzu a druhou Sapfó své doby, se narodila do rodiny slavného alchymisty Edwarda Kelleyho. Většinu svého života strávila v Praze, kde se stala součástí kulturní elity své doby.

Současníci ji obdivovali za schopnost skládat básně v latině. Toto umění jí umožnilo komunikovat s významnými osobnostmi doby a stát se tak součástí nejrůznějších uměleckých společností a okruhů. Dominantní postavení v tehdejší společnosti mělo za následek, že se stala první a na dlouhou dobu jedinou básnířkou spjatou s českými zeměmi.

Nyní máte jedinečnou příležitost seznámit se s jejím životem a dílem na výstavě s názvem 'Desátá Múza. Renesanční básnířka Westonia'. Ta se koná od 11. dubna do 13. října 2024 v Památníku písemnictví na Moravě. Budou zde prezentovány i její latinské sbírky Poëmata a Parthenicon, jejichž originály se dochovaly jen ve velmi malém počtu.

Výstava se také podrobně věnuje renesanční každodennosti a vzdělanosti. Nenechá vás ani chladnými u fascinujících detailů o fenoménu alchymistů rudolfínského dvora, mezi něž patřil její otec Edward Kelley.

Veřejně přístupná vernisáž výstavy se koná v Památníku písemnictví na Moravě v klášteře v Rajhradě ve čtvrtek 11. dubna 2024 v 17 hodin. Neváhejte a udělejte si čas pro setkání s jednou z nejzajímavějších postav české literární historie.



Související

Komentáře

Máte názor? Komentujte článek...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář