Zelená střecha pro všechny: víte, že existuje dotační program Zeleň střechám Brno?

V dnešní době je stále větší a větší důraz kladen na udržitelnost a ochranu životního prostředí. Zelená střecha se stává jednou z možností, jak k větší udržitelnosti ve světě přispět. Co to ale je zelená střecha? Na kolik vyjde peněz a jaké jsou možnosti získání dotací nejen v Brně?


Zelená střecha

Stavíte dům a nemůžete se rozhodnout, která střešní krytina bude ta pravá pro vás? Rozhodně byste v dnešní době neměli opomenout možnost zelené střechy.

Zelená střecha je střecha jako každá jiná, přece jen ale trochu vylepšená. Jedná se o moderní a ekologické řešení pro zahradu, které k tomu všemu i dobře vypadá. Zelená střecha je totiž pokryta vegetací.

Existují dva základní typy zelených střech:

  • extenzivní zelené střechy
  • intenzivní zelené střechy

Extenzivní zelené střechy jsou charakterizovány tenkou vrstvou substrátu a vegetací, která vyžaduje minimální údržbu a je velmi odolná i před extrémními podmínkami, které na střechách často panují. Může jít například o různé druhy trav s hlubokými kořeny, sukulenty nebo byliny odolné vůči suchu.

Intenzivní zelené střechy
jsou naopak vybaveny silnější vrstvou substrátu a umožňují tak pěstovat i náročnější druhy rostlin, včetně stromů nebo keřů. Zelené střechy mohou sloužit také jako prostor pro odpočinek. Můžete zde vytvořit terasy poskytující příjemné prostředí, ale také zahrady určené pro pěstování rostlin, zeleniny nebo ovoce.

Zelené střechy se stávají čím dál více populární a stále častěji se objevují na rodinných domech, panelácích i komerčních budovách.

Image title

Výhody zelených střech

Znáte výhody zelených střech? Existuje jich hned několik. Jedná se zkrátka o zajímavý prvek moderní architektury, který přináší výhody nejen pro životní prostředí, ale i pro samotné majitele budov se zelenou střechou.

Zadržování dešťové vody

Zadržovat dešťovou vodu je důležité hned z několika důvodů. Pokud je dešťová voda zadržována na povrchu, snižuje se riziko povodní. Voda má více času vsakovat se do půdy nebo se odpařovat, čímž se snižuje množství vody, která by se jinak dostala do kanalizace nebo do řek a jiných vodních toků a mohla způsobit povodně.

Zároveň dochází k úspoře vody a možnosti jejího opětovného využití, ať už pro zavlažování zahrady, mytí vozidel nebo splachování toalet, čímž se snižuje spotřeba pitné vody.

Právě zelené střechy pomáhají dešťovou vodu zadržovat. Rostliny na střeše absorbují vodu stejně dobře a rychle jako ty zasazené v klasické zemině. Voda se postupně absorbuje a dále se uvolňuje do atmosféry nebo do kanalizace.

Izolace a úspora energie

Image title

Zelené střechy se mohou pochlubit další vrstvou izolace, která může pomoci snížit nadměrné tepelné ztráty. Dochází tak k úspoře energie potřebné k vytápění nebo naopak klimatizování budovy.

Zlepšení kvality vzduchu

Zelené střechy mají pozitivní vliv na kvalitu vzduchu, pomáhají totiž zachytávat prach a pohlcují škodlivé látky. Rostliny rostoucí na zelených střechách pomáhají také zvlhčovat vzduch, což může mít pozitivní vliv na lidské zdraví.

I proto je skvělý nápad začít zřizovat zelené střechy ve velkých městech. Pokud v centru Brna trávíte léto, jistě můžete potvrdit, že je zde běžně o několik málo stupňů více než na vesnicích v okolí. Rostliny na střechách pomáhají město ochladit a slouží také jako ochrana před sluncem. Okolní prostředí dokáží ochladit až o 3°C.

Životnost střechy

Řešíte otázku životnosti střešní krytiny? I tady je zelená střecha trefou do černého. Vegetace na střeše chrání hydroizolační membránu před teplotními výkyvy, mechanickým poškozením i přímým slunečním zářením, což může prodloužit celkovou životnost střechy.

Tip: Pokud chcete prodloužit životnost nejen samotné střechy, ale i všech dřevěných součástí, nezapomínejte je pravidelně ošetřit vhodným lakem na dřevo.

Estetično

Estetická stránka zelené střechy se nedá popřít. Zelené střechy zlepší vzhled budov i jejich okolí. Navíc pokud budete mít možnost využívat zelený prostor na vaší střeše pro relax, je to výhra dvojnásobná.

Věděli jste, že vzhledem k tomu, že po dobře vypadajících budovách je poptávka vysoká, zelená střecha může dokonce zvýšit hodnotu celé nemovitosti?

Sbohem hluku

Snížení hluku v důsledku pořízení si zelené střechy na první dobrou docvakne málokomu. Zelené střechy ale opravdu pomáhají snižovat hluk tím, že absorbují zvuky z budovy a zároveň částečně chrání budovu od okolních rušivých zvuků.

Biodiverzita

Image title

Zelená střecha nemusí být pouze místem pro váš relax. Zelená oáza uprostřed města jistě brzy přiláká ptáky, hmyz a další živočichy. Přispějete tak k biodiverzitě ve městech.

Stavba zelené střechy

Postavit zelenou střechu však není jen tak. Důležité je plánování. Zvažte, zda je vaše střecha vůbec vhodná pro zřízení zelené oázy a zjistěte, zda je ve vašem konkrétním případě nutné mít souhlas od místních úřadů.

Důležité je si uvědomit, že postavit zelenou střechu může být náročný úkol, který vyžaduje odborné znalosti. Vhodné je vše konzultovat s odborníky nebo se obrátit na specializovanou firmu, která vám s realizací vaší vysněné zelené střechy pomůže.

Před samotnou instalací je důležité připravit střechu. Odstraňte veškeré nečistoty, opravte případná poškození a zajistěte, aby střecha byla pevná a stabilní.

Inspirace: Věděli jste, že zelená střecha může být namontovaná i na plechové střeše?


Důležité je zkontrolovat také hydroizolaci, střecha musí mít dobré odvodňování. Hydroizolace zabraňuje pronikání vody do konstrukce střechy. Po hydroizolaci přichází na řadu izolace tepelná, která zase pomáhá udržovat teplotu a podílí se na snižování energetických ztrát.

Na izolační vrstvu se následně nanáší vrstva substrátu, který by měl být lehký a výživný. To, jak velkou vrstvu budete potřebovat, se odvíjí od potřeb konkrétních rostlin, které plánujete na zelenou střechu vysadit.

Vybírejte proto rostliny, které jsou pro zelenou střechu vhodné, tedy rostliny odolné vůči suchu, mrazu i extrémním slunečním podmínkám.

Nezapomínejte ani na to, že zelená střecha si žádá pravidelnou údržbu. Rostliny na střeše musíte zalévat, hnojit, taky musíte trhat plevel a tak dále. Rozhodně vám péče o zelenou střechu zabere více času než o klasickou střechu z tašek či plechů.

Náklady na zelenou střechu

Investice do zelené střechy zahrnuje celou řadu finančních nákladů. Ty se mohou lišit v závislosti na velikosti střechy, typu zelené střechy, použitých materiálech i dalších faktorech. Obvykle se ceny pohybují v rozmezí 700–900 Kč za metr čtvereční. Pro přesnější odhady je dobré konzultovat výši nákladů s odborníky z oboru.

Finanční návratnost zelené střechy není okamžitá a vyžaduje vaši trpělivost. Podle dostupných informací se finanční návratnost investice do zelené střechy pohybuje mezi 15 a 30 lety. Na druhou stranu, možná, že některé přínosy zelené střechy pro vás osobně mají nevyčíslitelnou hodnotu. Dlouhodobě můžete uspořit například na nákladech za energii.

Dotace na zelené střechy

Na financování zelené střechy nemusíte být však sami. Existují různé programy a dotace, které mohou pomoci financovat instalaci zelené střechy. Pro získání jakékoliv dotace je potřeba seznámit se s podmínkami daného programu. Dotace jsou totiž obvykle poskytovány jen za splnění určitých podmínek.

Mohlo by vás zajímat: Dotace na zelené střechy pomáhají také občanům udržovat zdravé prostředí a atmosféru v domácnosti. Víte, jaké jsou další tipy pro čistou domácnost?

Nová zelená úsporám

V roce 2023 víme o dotaci z dotačního programu Nová zelená úsporám. Podat si žádost navíc nikdy nebylo jednodušší a levnější. Vše zvládnete vyřídit online z pohodlí domova. Kromě zelené střechy můžete žádat také o dotaci na zateplení rodinného domu, ohřev vody obnovitelnými zdroji, stínící techniku, domácí fotovoltaickou elektrárnu a další.

Zažádat si o tuto dotaci mohou majitelé novostaveb i ti, kteří se pustili do náročné rekonstrukce staršího domu. Nově je možno čerpat dotaci nejen na rodinný nebo bytový dům, ale také na garáže, pergoly a další stavby na pozemku.

U rodinných domů je v rámci tohoto dotačního programu možné čerpat dotaci v maximální výši 100 000 Kč, přičemž nesmí dojít k přesáhnutí míry 60 % nákladů na realizaci zelené střechy. U bytových domů je limit nastaven na částku 300 000 Kč.

Zeleň střechám Brno

V některých případech je také možné získat dotaci v rámci různých regionálních dotačních programů. Takovým je i program Zeleň střechám v Brně, který je určený pro všechny, kteří chtějí zlepšit udržitelnost svého domova. Lhůta pro podání žádosti v roce 2023 stále běží, čas máte už jen do 31.10. 2023.

Žádosti se podávají elektronicky do systému GRANTYS. Důležité je doložit projektový záměr, položkový rozpočet, výpis z katastru nemovitostí, fotodokumentaci, souhlas majitele nemovitosti s realizací stavby zelené střechy, údaje o majitele, čestná prohlášení, doklady o bankovním účtu, odborný posudek a další.

Splněna musí být také celá řada podmínek, například je stanovena minimální i maximální plocha zelené střechy, a to od 10 do 1000 metru čtverečných. Plocha zeleně musí tvořit alespoň 80 % střechy a další. Žádat o tuto dotaci mohou fyzické i právnické osoby. Více informací o projektu se můžete dočíst ZDE.

Komerční sdělení. Zdroj fotografií: Freepik.com

Fotogalerie
Autor: Mediální skupina Region24 Článek může obsahovat komerční sdělení.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Vila Tugendhat

Hlavní zprávy