Dáme na vás: Nový ročník participativního rozpočtu bude jednodušší

0

brno, brno střed, dáme na vás


Participativní rozpočet byl v Brně spuštěn v roce 2017. Za dobu jeho existence do něj byly přihlášeny stovky nápadů a desítky z nich se již realizovaly. V letošním roce nás čeká finálové hlasování v listopadu. V příštím roce se však chystá zjednodušení procesu. Rozhodli o tom brněnští radní.

„Díky změně v zásadách participativního rozpočtu bude proces od příštího roku jednodušší a schvalování přehlednější. Nově totiž odpadá nutnost sběru podpory, hlasovat se bude vždy až ve finální fázi ročníku,“ uvedl radní pro participaci Filip Chvátal.  

V nadcházejícím ročníku tedy nebude nutné u jednotlivých projektů sbírat podporu od obyvatel ve formě 300 „líbí se mi“ či 50 podpisů na papírových arších. Všechny podněty, kterých město eviduje průměrně 120 ročně, budou posuzovány z hlediska proveditelnosti. Následovat bude finální listopadové hlasování Brňanů. Projekty s nejvyššími počty hlasů poté budou uskutečněny.

 „Novinku zajisté ocení jak navrhovatelé, tak samotní občané. Úpravu zásad uvítají také městské části, které se na projektech podílejí a prověřují je. Sbírání podpory dvoufázově je totiž pro mnoho Brňanů matoucí. Často vznikala nedorozumění po prvním kole sběru podpory pomocí lajků, přičemž projekty nedostaly souhlas Magistrátu města Brna nebo městských částí. Touto změnou pravidel se participativní rozpočet zpřehlední, neboť proběhne pouze finální hlasování na podzim,“ dodal Filip Chvátal.

Veškeré informace a novinky z letošního ročníku najdete na webu https://paro.damenavas.cz a na Facebooku Dáme na vás.



Související

Komentáře

Máte názor? Komentujte článek...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář