Osvěžení pro oko i tělo. Dominikánské náměstí se dočkalo svého vodního prvku

0

brno, brno střed


Necelé dva roky uplynuly od chvíle, kdy se Brnem rozletěly vizualizace s kužely před Novou radnicí. Výtvarný návrh vodního prvku z pera Tomáše Pavlackého a Michaela Gabriela nenechal nikoho chladným. Jeho příznivci i odpůrci se na něj ode dneška mohou podívat ve skutečnosti.

„Když se řekne vodní prvek ve veřejném prostoru, člověku většinou v mysli vytane obraz kašny nebo fontány. Ode dneška se to ale možná změní a sousloví vodní prvek si budou lidé spojovat právě s tímto originálním, a přitom na první pohled velmi brněnským dílem, kterému nelze upřít podobnost s proslulými kouřícími trubkami neboli vývody parovodů,“ uvedla primátorka města Brna Markéta Vaňková.

„Těžko uvěřit, že ještě před pár lety sloužilo Dominikánské náměstí jako parkoviště. Díky rekonstrukci, která skončila v roce 2018 a do níž město vložilo víc než 73 milionů korun bez DPH, se mu opravdu navrátila funkce ‚náměstí‘ a stalo se oblíbeným místem nejen během vánočních trhů. S novým vodním prvkem se stane pobyt tady v parném létě ještě příjemnější,“ doplnil náměstek primátorky pro investice René Černý.

Plastiky symbolizující v nekonečné perspektivě ubíhající potrubí vzešly z výtvarné soutěže, kterou město uspořádalo v roce 2021. Vítězný návrh pochází z hlav Tomáše Pavlackého a Michaela Gabriela. „Stejně jako potrubí, i naše prvky jsou nosičem vodního média, vynášejí ho z podzemních útrob na povrch, a to v podobě vodní mlhy, která se rozplyne v okolí, a vodního proudu, který následně opět mizí pod povrchem. Vodní mlha má vlastnost navázat na sebe teplo, které využije ke svému odparu a tím okolí reálně ochladí. Vodní proud, který z každého kuželu vychází, osvěží mimo jiné zurčivým zvukem,“ vysvětlil za autorské duo Tomáš Pavlacký.

Veškerý proces je automatizován a dálkově ovládán. V deštivých dnech se mlžit nemusí. Voda je z útrob kužele vypouštěna v různých intenzitách, od vodní mlhy přes pramínek vody až po vířící proud v jeho kónické dutině. Vodní mlha bude vyvolávána nejčastěji v jednom, méně často ve dvou a výjimečně ve všech třech objektech zároveň. V oběhu bude maximálně 1 m3 vody se ztrátami rozstřikem a odparem do 300 l/denně; realitu ukáže až provoz. 

Tři kužely o výšce 1,4; 1,8 a 2,4 metru a o hmotnosti 200, 450 a 1 000 kilogramů byly vyrobeny ve slévárně Ještědský bronz v Mníšku u Liberce, kterou vyhledávají umělci z celé Evropy díky kvalitě výroby a řemeslnému zpracování odlitků. „Celý proces realizace byl náročný. Jednalo se především o komplikovanost synchronizace prací slévárenských, stavebních, technologických a legislativních. Snažili jsme se časově neatakovat smluvní termín, který byl stanoven na konec září 2023. Máme hotovo téměř o dva měsíce dříve, abychom Brňákům a Brňačkám – a nejen jim – předali vodní prvek ještě v létě,“ dodal Pavlacký. 

Nové sochařské dílo město vyšlo na 8 303 000 korun s DPH, roční náklady na provoz se předpokládají ve výšce zhruba 124 tisíc korun.

„Dominikánské náměstí rekonstruovala společnost Skanska v průběhu roku 2018. Samotná rekonstrukce tehdy zahrnovala nejen centrální plochu, která byla kompletně předlážděna, ale také část přilehlé ulice Veselá a schodiště a terasu u kostela sv. Michala. Opraveny byly všechny inženýrské sítě pod náměstím, instalovali jsme moderní mobiliář a vysázeli 24 stromů. Rekonstrukce byla dokončena v listopadu 2018, ale podoba prostranství ještě nebyla konečná, doplnit jej měl vodní prvek, pro který jsme již tehdy připravili veškeré zázemí tak, aby se plocha nemusela znovu rozkopávat a stačilo pouze položit základní desku. Letošní stavební práce tedy byly o to snadnější a nijak zásadně neovlivnily ani vzhled, ani provoz na náměstí. Spolupráce se zástupci města i s autory krásného nového díla byla perfektní a vše jsme zvládli v termínu a bez komplikací,“ poznamenal oblastní manažer společnosti Skanska František Chlup.



Související

Komentáře

Máte názor? Komentujte článek...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář