Zveřejňování otevřených dat městských společností má svá pravidla

0

brno, brno střed, město brno


Od roku 2018 poskytuje město Brno otevřená data pomocí portálu data.brno.cz. Návštěvníci zde najdou údaje a zajímavosti z mnoha oblastí, užitečné aplikace nebo komplexní analýzy. Na zmíněných stránkách město publikuje i data městských společností, nyní však bude mít zveřejňování svá pravidla.

„Stránky data.brno.cz jsme před pěti lety spouštěli s cílem poskytnou občanům, firmám i veřejné správě datový servis a analytické práce. V katalogu již nyní publikují alespoň jednu otevřenou datovou sadu čtyři obchodní společnosti: Brněnské komunikace, SAKO Brno, Teplárny Brno a Technické sítě Brno. Dnes jsme na zasedání Rady města Brna schválili metodiku publikování dat, která sjednotí přístup v této oblasti pro všechny městské společnosti. Pravidla například definují, kdo je za co v jednotlivých fázích odpovědný,“ upřesnil radní Filip Chvátal, který má oblast otevřených dat v gesci.

V katalogu data.brno.cz jsou publikována otevřená data městských společností o základní dopravní a technické infrastruktuře, jízdních řádech a polohách vozidel, aktuálních teplotách nebo kontejnerech na tříděný odpad.

Data jsou buď statistická nebo i „živá“. Ta pocházejí ze senzorů. „Do budoucna se počítá zejména s nárůstem publikace senzorických dat, kterých dynamicky přibývá. Nabízí se také spolupráce se společnostmi, které ještě otevřená data publikována nemají,“ doplnil Filip Chvátal.

Kromě městských společností, které jsou sdruženy v koncernu, publikují data i Kordis JMK, Brněnské vodárny a kanalizace nebo Kancelář architekta města Brna.



Související

Komentáře

Máte názor? Komentujte článek...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář